Vrouwenhaat?

Een hele opiniepagina over vrouwenhaat met de focus op Sigrid Kaag, het gebeurt bij de Volkskrant. En er wordt door de krant en de meeste lezers die commentaar inzonden ook niet aan getwijfeld; géén factchecks worden verricht. Er is blijkbaar niemand op de redactie die eraan twijfelt – of dat durft te uiten. Mijn ervaring is echter dat op Twitter de vrouwenhaat naar Sigrid Kaag miniem was. Tellingen van tweets die hatelijke en/of bedreigende woorden, die op haar vrouw-zijn wijzen (denk aan ‘heks’), bevatten lieten een zeer laag percentage zien, van hooguit twee procent, en de meer ernstige een nog veel lager percentage. (Zo kreeg Nieuwsuur er op Twitter flink van langs, want dat had een zgn. woordenwolk van zulke woorden laten zien waar echt niks van klopte. Nieuwsuur bood weliswaar excuus aan, maar deed dat niet op televisie.) 

Overige tweets waren zeker in grote meerderheid negatief over Kaag, maar waren evengoed voldoende netjes geformuleerd en bovendien voornamelijk inhoudelijk. 

Waarom doet de Volkskrant niet alsnog de factcheck? Komt dat misschien niet echt goed uit, gezien een narratief dat de krant wil uitdragen?

Laatste berichten van Peter van Lenth (alles zien)