Etnicisme in de Kamer

Via het Volkskrant-Commentaar laat Raoul du Pré er geen onduidelijkheid over bestaan hoe de redactie denkt over bepaalde uitspraken van kamerleden van de PVV en het FvD: allemaal overduidelijk racistische uitspraken. Mij echter laat Du Pré zien dat de term racisme tegenwoordig volkomen is losgezongen van de definitie die ik ooit leerde. Voor mij en mijn leeftijdgenoten is de term gereserveerd voor minachten en/of achterstellen van mensen van een ander ras, waarbij ras een zichtbaar lichamelijk verschil veronderstelt. Als we moderne biologen moeten geloven is er maar één ras van de mens. Zo bezien zou racisme zelfs onmogelijk kunnen bestaan. Maar goed, die moderne biologen kijken met andere ogen dan de gewone mensen, en die laatste benoemen wèl de nodige lichamelijke verschillen als rasverschillen. Ergo, ja, racisme bestaat voor zover mensen van de ene groep de mensen van een andere groep minachten en/of achterstellen op basis van hun zichtbare lichamelijke verschillen. Rechters denken daar echter al een flinke tijd anders over. Die zijn ongegeneerd ook het minachten en/of achterstellen op basis van etnische verschillen gaan benoemen als racisme. Blijkbaar was er bij al die rechters niet de helderheid van geest om in zulke gevallen niet te spreken over racisme maar van etnicisme.

Maar wat niet is, zou nog kunnen gaan gebeuren. De Volkskrant zou de mooie taak op zich kunnen nemen om minder vaak te spreken over racisme en daarvoor in de plaats uitspraken als recent in de Tweede Kamer te duiden als etnicisme. Dan kunnen partijen als de PVV en FvD worden geduid als etnocentrische partijen. Al zullen die partijen zichzelf nog liever profileren als vaderlandslievende partijen.

P. van Lenth

Haarlem

NOOT: Deze mail is weliswaar niet gepubliceerd, maar er kwam wel een begripvolle reactie. Waarvan akte.

Is het Racisme in de Kamer? Of is het eerder Etnicisme? En is dat laatste hetzelfde als Vaderlandsliefde? Klik om te Tweeten
afgewezen-reacties
Laatste berichten van afgewezen-reacties (alles zien)