Saka miste zijn penalty

Willem Vissers over ‘de zoektocht naar verklaringen’ voor wat er in Engeland op media als Twitter gebeurde na de missers van uitgerekend de donkere spelers: ‘… verklaringen die er soms gewoon niet zijn’. Mijn indruk is dat Vissers – net als alle andere commentatoren en journalisten – een toch wel plausibele verklaring niet màg en wìl zien. Een verklaring die al bij voorbaat taboe is verklaard. Die verklaring is dat de Engelse coach Southgate heeft gegokt en verloren door drie donkere spelers een penalty te laten nemen waarvan twee vlak voor tijd werden ingezet en Saka (pas 19, nam bij zijn club nooit eerder penalties) de laatste was. Als deze gok goed had uitgepakt, dan zou dat vast een opsteker zijn geweest voor de BLM-beweging, omdat dan uitgerekend die donkere spelers – en Saka voorop – zouden zijn omhelsd als helden. Maar het ging mis en dus kwam er een tijdelijke verdieping van het conflict tussen de Engelsen die al sinds de eerste keer zich uitspreken tegen dat knielen en degenen die in al hun naïviteit denken dat dit knielen echt helpt tegen racisme. Vooral Saka had moeten weigeren, maar hoofdschuldige is uiteraard Southgate, die de loop van de geschiedenis meende te moeten beïnvloeden.

Willem Vissers over 'de zoektocht naar verklaringen' voor wat er in Engeland op media als Twitter gebeurde na de missers van uitgerekend de donkere spelers: '… Klik om te Tweeten
Laatste berichten van Peter van Lenth (alles zien)