Wetteloosheid

De Volkskrant doet minimaal aan ernstige desinformatie als het schrijft dat Gideon van Meijeren oproept tot wetteloosheid. Ik heb het relevante stuk van het debat over de coronacrisis nogmaals bekeken (5 uur 34 tot 6 uur 11, https://www.youtube.com/watch?v=G1xdE8KXdNg). Hij wordt vanuit de zaal beschuldigd te hebben opgeroepen tot wetteloosheid. Waarop hij antwoordt te hebben opgeroepen tot het “niet opvolgen van wettelijke regels, dat klopt, ik riep op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en <onverstaanbaar>…” en hem wordt op dat moment abrupt het woord ontnomen door de kamervoorzitter. Die hem daarmee de gelegenheid ontnam om het nader uit te leggen. Na de schorsing mocht hij alsnog de uitleg kort geven. Hij gaf toen impliciet aan dat hij niet pleit voor wetteloosheid. Hij bedoelt dat het, wat hem betreft, goed is om op punten “burgerlijk ongehoorzaam” te zijn en dat dit vooral geweldloos moet zijn. Daarbij ook verwijzend naar de in het verre verleden gevoerde vrouwenemancipatiestrijd en demonstraties tegen slavernij. Hij wilde nog duidelijker afstand nemen van het idee van wetteloosheid. Maar dat werd hem door de voorzitter niet meer gegund.

Wetteloosheid Klik om te Tweeten
Laatste berichten van Peter van Lenth (alles zien)